Derfor er vårpuss av bilen viktig

Vil du forlenge bilens levetid og slippe dyre verkstedregninger, er det lurt å sette av en dag i påsken for vårpuss av bilen din.

Den kalde og harde vinteren er en slitsom sesong for bilen. Skiftende vær og temperatur kan resultere i både større og mindre skader, dersom du ikke tar tak i de tidsnok. Vi anbefaler derfor at alle bileiere går gjennom følgende punkter som en del av bilens vårpuss:

Utvendig vask av bilenbilsyn

I løpet av vinteren samler det seg mye smuss på bilen. Kombinasjonen av snø, slaps og salt er med på å gjøre bilen veldig skitten, og det kan være skadelig hvis du ikke får vasket bort vintersmusset.

Ved å gi bilen din en grundig vask utvendig, får du bl.a. renset bort rester av salt. Hvis salt fester seg på bilen og får ligge der over en lengre periode kan det løse opp lakken og skape rustskader. Slike skader kan fort bli dyre å reparere.

Skal du vaske bilen på egen hånd bør du bruke en avfettingsvæske som tar bort saltrester samt asfalt- og piggstøv. Bruk i tillegg felgrens. Dette fjerner bremsestøv og annen smuss som har festet seg i løpet av vinteren.  

Når du skal skylle bort disse rensemidlene er det lurt å bruke en høytrykkspyler. Slik sikrer du at bilen blir kvitt all skitt og såperester.

Motorvask & oljeskift

Når du vasker bilen din er det lurt å gi motoren en skyll i samme omgang. Her bør du være forsiktig med for høyt vanntrykk, slik at vannet ikke trenger inn i andre væskebeholdere.

Når du allerede er i motorrommet bør du sjekke og skifte oljen. Er du usikker på hvordan man skifter olje, bør du sende den til et autorisert verksted, hvor de kan skifte både olje og oljefilter.

Vask av motorrommet og oljeskift gir deg en velfungerende og driftsikker bil.

Sjekk sommerdekkene dine

Tiden for skift av dekk nærmer seg med stormskritt. I store deler av landet skal piggdekk skiftes ut med sommerdekk  5. april. For landet tre nordligste fylker er datoen 1. mai.

Det er derfor lurt å sjekke sommerdekkene allerede nå. Kan de klare enda en sommer eller må du kjøpe nye?

Ifølge loven skal dekk på bil ha mønsterdybde på minst 1,6 mm. I tillegg til mønsterdybden bør du sjekke om sommerdekkene har ujevn slitasje. Hvis dette er tilfellet bør du bestille en firehjulskontroll ved et autorisert verksted.

Sjekk til slutt om lufttrykket i dekkene er slik det skal være. For lavt lufttrykk gir blant annet kortere levetid, dårligere kjøreegenskaper, lenger bremsestrekning og økt drivstofforbruk.

Sjekk bremsevæske

I tillegg til punktene over, bør du også sjekke bremsevæsken. Når ble den sist skiftet?

Bremsevæske skal motstå den varmen som oppstår fra bremsesystemet. Gammel veske kan gi dårligere bremseevner og i verste tilfelle gjøre at bremsene slutter å virke.

Ved å gjennomføre en slik gjennomgang av bilen får du ikke bare en funklende ren bil, du unngår også unødvendige skader og slitasje.  

Relaterte innlegg