Hva betyr parkeringsskiltene?

Hvis du ikke bruker offentlige parkeringsområder til daglig kan det være vanskelig å huske alle skiltene og reglene. Her får du en oversikt over parkeringsskiltene, slik at du unngår unødvendige bøter.

Hvor kan jeg parkere? Hvor kan jeg ikke parkere? Hvor lenge kan jeg parkere? Dette er spørsmål som de fleste av oss lurer på, når vi skal parkere på offentlige områder.

Har du mistet oversikten over parkeringsskiltene, eller er det enkelte skilt som du er usikker på, så bør du lese mer her.

Parkeringsskilte oversikt

Kilde: Statens Vegvesen.

370 Stans forbudt

Hvis du ser dette skiltet, er det bare å kjøre videre. Det betyr nemlig at du hverken kan parkere eller stanse på den side av veien hvor skiltet er plassert.

Dette skiltet gjelder hele veien frem til neste veikryss eller til neste skilt. Du bør altså kjøre videre inn til du ser et skilt som angir tillatt parkering.

372 Parkering forbudt

Står dette skiltet plassert på veien, bør du også kjøre videre. Det er nemlig et «parkering forbudt» skilt. I motsetning til det forrige skiltet, er det mulig å gjøre et stopp for f.eks. å sette av en passasjer.

376 Parkeringssone

Dette skiltet forteller at det i dette området er spesielle regler for parkering og stopp. Her må du se nøye på symbolene og den eventuelle teksten som står på skiltet.

Eksemplet til høyre angir f.eks. at det ikke er lov å parkere fra kl. 08-18 på hverdager og fra kl. 08-16 i helgen.

Disse reglene opphører ved skiltet «378 Slutt på parkeringssone».

552 Parkering tillatt

Alle parkeringsskilt med et stort P på en blå bakgrunn, er positive for deg som leter etter et sted å parkere.

Dette skiltet kommer i flere varianter, som angir visse begrensninger. Disse bør du være oppmerksomme på hvis du vil unngå bot.

552/834 Parkering med underskilt 834 kombinert regulering

Dette skiltet betyr at du kan parkere, men at du i tidsrommet 08-17 på hverdager og 08-15 i helgen ikke kan parkere i mer enn 2 timer.

Ser du det blå skiltet i kombinasjon med et tidsrom og en bil, betyr det at det i det angitte tidsrommet kun er lov å parkere for personbiler.

552/834 P-skive

Hvis du ser dette skiltet betyr det at du må ha en P-skive i frontruten og at du må stille denne, slik at parkeringsvakten kan se at du ikke overstiger 3 timer. Heretter er det nemlig bot.

Skilt 552/807.8 Reservert forflytningshemmede

Sist men ikke minst har vi dette skiltet, som betyr at parkeringsplassen kun kan benyttes av forflytningshemmede, som har fått utstedt et eget skilt som henges i bilen.

Vær også oppmerksom på parkeringsskiltenes piler

Ser du slike piler på hvilket som helst parkeringsskilt, bør du sjekke parkeringen en ekstra gang. De angir nemlig i hvilken retning det pågjeldende skiltet gjelder.

828.2 Gjelder mot kjøreretningen

828.3 Gjelder i kjøreretningen

Skal du reise via Gardermoen og trenger parkering? Flight Park tilbyr langtidsparkering til konkurransedyktige priser og tilbyr dessuten service og rengjøring av bilen mens du er borte. Da slipper du å bekymre deg om parkeringsreguleringer og unødvendige bøter.

 

Relaterte innlegg