Vinteren er over oss, og kulden har tatt tak. For de som parkerer ute er denne sesongen ofte lik iskald bil og starttrøbbel. Hos Flight Park ønsker vi at alle skal komme seg godt igjennom vinteren, og vi har derfor samlet noen gode råd for uteparkering i vintersesongen.

Sjekk frostvæske og motorolje

Felles for alle bilister er lovkravet om vinterdekk, og i forbindelse med dekkskiftet kan man like godt få sjekket og skiftet diverse væsker og oljer.

Spylervæske er blant de tingene som bør sjekkes. Noen spylervæsker klarer ikke mer enn 5 minusgrader, og blir det enda kaldere fryser anlegget fast. Kjøp den spylervæsken som tåler mest mulig kulde, slik at du ikke ender med frostdekket og møkkete vinduer. Dersom du ikke har fritt utsyn, kan det ha alvorlige konsekvenser.

Sjekk i tillegg om motoroljen på bilen din er egnet for vinterbruk. Akkurat som spylervæsker finnes det ulike typer motoroljer, og det er langt fra alle som tåler de norske kuldegradene. Motorolje angis i SAE-grader som viser oljens viskositetsklasse eller tykkelsesgrad. En tynn olje, også kjent som lettløpsolje, gjør det lettere å starte bilen i kulden. Oljer med bokstaven W (i.e. winter) foran tykkelsesgraden er egnet for frost.

Bruk låseolje frem for spray

Finnes det noe værer enn å sette inn nøkkelen i låsen, og kjenne at den ikke kan vris eller trekkes ut? Dette problemet er veldig vanlig for de som parkerer ute, og det kan resultere i både knekt nøkkel, skadd lås og ikke minst ubeleilige forsinkelser.

Mange bruker låsespray i slike situasjoner, men disse sprayene inneholder ofte sprit som fjerner den smøringen låsen må ha for å fungere til daglig. Bruk i stedet låseolje til forebygging av fryst lås.

Det er dessuten lurt å sette teip over alle låsene når du skal vaske bilen. Slik unngår du å få inn vann i låsene som etterfølgende kan gi deg vansker.

Vinterkjøring med diesel og elbiler  

Har du el- eller dieselbil er det i tillegg noen problematikker som du bør være oppmerksom på.

Elbiler har ofte redusert rekkevidde i vinterklima. I kulde brukes det ekstra strøm på å varme opp bilen, og dette gir naturligvis mindre strøm til kjøring. Noen velger å slå av varmen i bilen og tar i stedet på en ekstra genser, men bilen vil uansett bruke ekstra strøm på å varme opp batteriet.

Parkerer man elbilen sin ute om vinteren vil man altså oppleve mindre rekkevidde enn om sommeren.

Har du dieselbil er det også en liten detalj som er lur å være oppmerksom på. Vinterdiesel begynner å danne vokskrystaller ved temperaturer lavere enn minus 22 grader. Dette kan resultere i tette dieselfiltre som kan gi startvansker. For å unngå dette problemet er det lurt å bruke bilen jevnlig slik at oljen ikke får samme temperatur som været ute.

Skal du ut å reise i løpet av vinteren er det – uansett biltype – lurt å vurdere inneparkering. Da unngår du alle disse problematikker som vinterværet medfører.

Hos Flight Park tar vi gjerne hand om bilen din mens du er borte, og vi er dessuten det eneste parkeringsselskap som tilbyr henting og bringing av bilen din. Da slipper du for den kalde gåturen til parkeringsplassen samt venting på shuttlebussen. Kontakt oss i dag for bestilling eller spørsmål.

 

Relaterte innlegg