5 tips til hvordan lukeparkere

lukeparkering-2

Er du en av dem som unngår å lukeparkere, eller ikke tør å parkere på trange parkeringsplasser? Du er ikke alene. Kun 23% av kvinner klarer å lukeparkere på første forsøk, mens 71% av menn mener de klarer det, viser en engelsk undersøkelse fra 2010.

Uavhengig av undersøkelsen, stemmer nok tallet fortsatt den dag i dag. Mange kvinner sier at de misliker å lukeparkere, mens mange menn synes det er “piece of cake”. Det er selvsagt omvendt også.

Hjelp til å lukeparkere
Hvor mange ganger har du ikke opplevd ektemannen, kjæresten eller om det er en venn, som står på fortauskanten og geleider når sjåføren forsøker å lukeparkere: “Du har god plass, fortsett å rygge, fortsett, fortsett. Stopp! Kjør fremover. Stopp! Nå kan du rygge. Kom igjen, fortsett. STOPP”!

Skummelt å lukeparkere
Eller at du må lukeparkere, uten ryggekamera. Helt alene. Du prøver og prøver. Klokken tikker. Etter 20 minutter er du delvis på plass, med bilen litt på skrå. Det får gå, tenker du. Det er skummelt å lukeparkere, og når stresset tar deg, blir alt som regel bare tull.

Mange stressede bilister på Gardermoen
På Oslo Lufthavn Gardermoen er det klare regler på at du må parkere innenfor oppmerkede plasser. De aller fleste steder behøver du heller ikke å lukeparkere da du bare kjører inn med front eller bakenden først. Vi opplever dessverre at mange skader bilen sin når de slenger opp døren og treffer nabobilen.

Typisk når bildøren treffer nabobilen
Å finne parkering på Gardermoen er ikke alltid enkelt da du må lete etter ledige parkeringsluker, mens bilene står tett i tett. Du har gjerne dårlig tid, for du har et fly å rekke. Du ligger kanskje bak tidsskjemaet, og kjenner deg stresset. Når man stresser er man gjerne mer sleivete enn vanlig, og tullete episoder som å slenge opp bildøren og treffe nabobilen, kan fort oppstå.

Slik lukeparkerer du på under ett minutt

1. En klassisk feil er å bedømme lukestørrelsen når du kommer kjørende. Den ser ofte mindre ut enn den er. Ta en råsjans og prøv.

2. Still deg sidestilt med bilen foran den ledige luken, og rygg cirka halvannen meter. Deretter svinger du rattet helt til høyre.

3. Når bilen din begynner å nærme seg fortauskanten må du rette den opp, og svinger rattet mot venstre.

4. Ha full oversikt på bilen både foran og bak. Snu deg når du skal lukeparkere, og bruk speilene. Har du ryggekamera er det hundre ganger enklere – selv med en stor bil.

5. Beregner feil. Det er veldig mange som beregner feil når de ser i speilene eller ser bakover. Det kan se ut som bilen bak er mye nærmere enn den er, og man tør derfor ikke å rygge langt nok bak. Er du alene kan det være greit å gå ut av bilen og faktisk sjekke avstanden. Det samme gjelder om du tror bilen er lengre unna, og plutselig hører du et dunk i det du treffer bilen bak.

Øvelse gjør mester!

Lurer du på parkeringsmulighetene på Gardermoen eller ønsker å sette vekk parkeringen, ta kontakt med Flight Park, som bistår deg med hjelp! Og følg oss på Facebook

Se hvordan Magnus lukeparkerer med Ylvis på TVNorge. Slik gjør du det IKKE! 😉

Relaterte innlegg