Få bilen EU-godkjent mens du er på ferie

Person- og varebiler som har tillatt totalvekt på under 3500 kg, som kjøres med førerkort klasse B, skal kontrolleres for første gang det fjerde kalenderåret bilen ble registrert. Deretter skal bilen EU- kontrolleres hvert andre år for å sikre at bilen er EU-godkjent.

Sjekk EU-kontroll – Når skal bilen kontrolleres?

Når bilen skal EU-kontrolleres ser du i vognkortet ditt. Er bilen registrert i partallsår, skal den kontrolleres i partallsår. Er den registrert i oddetallsår, skal den kontrolleres i oddetallsår.

Nummerskiltets siste siffer stemmer overens med hvilken måned bilen skal kontrolleres i. Slutter nummeret på 5 skal bilen kontrolleres i mai. Unntaket er om det er 0 eller 7 som siste tall. Nummerskilt med 0 skal kontrolleres i oktober og 7 i november.

Ingen kvalitetssjekk

EU-kontrollen er ingen kvalitetssjekk, men den skal se til at kjøretøyet tilfredsstiller et minstekrav til sikkerhet og miljø for å kjøre på veien. Noen av tingene som blir sjekket er blant annet sikt, bremser, støy og avgasser.

Dersom du får feil/mangler under EU-kontroll av bilen kan du rette opp de minste feilene selv. Er feilene større vil ikke bilen din bli EU-godkjent og du må utbedre dette og komme tilbake på en etterkontroll med bilen. Dersom dette ikke blir gjort kan du risikerer at politi, vegvesen eller tollvesen klipper skiltene dine.

Tidlig ute for å få EU-godkjenning

For å ikke glemme EU-kontrollen kan bilen godkjennes opptil 4 måneder før fristen. Du bestiller varsling og får beskjed 1-3 måneder før fristen for EUkontroll din bil. Prisen for EU-godkjenning varierer på de forskjellige verkstedene. Du kan bestille varsling via NAF sine nettsider. Enkelte bilforhandlere varsler sine kunder om kontroll.

Slik unngår du unødvendige mangler på EU-kontrollen!

Vi anbefaler deg å gjøre denne sjekken før du leverer fra deg bilen:

1.    Se at lyspærer virker og ikke har skader

2.    Sjekk at hornet virker

3.    Vindusviskerne skal virke i alle trinn og pusse rent

4.    Sidespeilene skal ikke være knust eller sprukket

5.    Sjekk at du har påbudt varseltrekant i bilen.

6.    Alle sikkerhetsbeltene skal fungere

7.    Sjekk at alle hjulboltene er på plass

8.    Speedometeret må virke

9.    Ha vognkortet klart

10. Ha en ren og ryddig bil

11. Sjekk at du har en refleksvest i bilen

Har du elbil husk å ta med ladekabelen da også denne skal kontrolleres.

Trenger du EU-kontroll på din bil? Flight Park har bilpleie og verksted ved levering av bil når du behøver parkering ved Gardermoen flyplass. Slå to fluer i en smekk – dra på flyreise mens bilen din blir EU-godkjent.

Relaterte innlegg